De fixar det sista inför RL:s julbord

Det är bara slutet av november men i köket på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är julstöket redan igång. På tisdag, onsdag och torsdag är det dags för julbord och för vissa elever blir detta deras första julbordsförberedelser.

I metodköket på Restaurang- och livsmedelsprogrammet står Elin Wessman, Andrea Karlsson och Stella Rydin med tyll och kavel i högsta hugg. De jobbar för fullt med att förbereda inför stundande julbord.
– Vi körde igång i onsdags förra veckan, berättar Elin Wessman (t.v. på översta bilden) medan hon spritsar en pepparkaka till efterrättsbordet.
Elin, Andrea och Stella är rörande överens om att förberedelserna är roliga och menar att när man får jobba tillsammans som team blir sammanhållningen riktigt bra. De går första året och känner att valet av gymnasieprogram har blivit helt rätt.
– Det blev faktiskt bättre än vad jag hade tänkt mig! Det känns som att det här verkligen är på riktigt. Vi får jobba tillsammans som ett lag och laga mat till faktiska matgäster, vilket känns skitkul, berättar Andrea Karlsson (t.h. på översta bilden).
Stella Rydin håller med om att det just nu handlar om julförberedelser gör det hela ännu bättre.
– Att få bidra med lite julstämning känns bra. Julen handlar mycket om att få sitta ner tillsammans och äta god mat och då är det roligt att få vara en del av detta, säger Stella.

Stella Rydin kavlar ut pepparkaksdegen för att göra hjärtan som Elin och Andrea dekorerar

I restaurangköket är de andra eleverna i full gång med matförberedelserna. Zahedi Mokhtarhossein lägger en sista hand på kycklingleverpatén och får hjälp av läraren Peter Wisbyse. – Lite mer salt, kanske? funderar Zahedi och Peter smakar av. De är överens om att något mer ska till och diskuterar vidare. Bredvid dem fixas det med majonäsen, bakom dem med efterrätten. Verksamheten är minst sagt i full gång och imorgon ska allt vara i klart när gästerna sätter sig för RL:s årliga julbord. – Ja, det är fullbokat men för den som har missat tåget så kommer det att serveras en julinspirerad jullunch nästa vecka med bland annat revbensspjäll och lutfisk, berättar Peter.

Missa inte att titta på RL:s bilder på Facebook och Instagram då Restaurang- och livsmedelsprogrammet är veckans program!

Zahedi Mokhtarhossein lagar kycklingleverpaté till julbordet