De berättade om sin APL i Kenya

I februari åkte Rikard Ljung, Lisa Randebrand, Ellen Axelsson och Colin Wirf till Kenya för att göra del av sin arbetsförlagda lärande i Kenya. Nu är de tillbaka och under tisdagen berättade de om sin resa.

Klassrummet är fyllt med elever från Barn- och fritidsprogrammet som går sitt andra år och framme vid tavlan står fyra spända elever som ska berätta om en resa som kommer följa med dem genom livet. Rikard Ljung, Lisa Ranebrand och, Ellen Axelsson och Colin Wirf går tredje året på Barn- och fritidsprogrammet. Under vintern har de spenderat fem veckor i Kenya där de har gjort en del av sin arbetsplatsförlagda lärande (APL).

De berättar om New Life Mission, organisationen som de åkt med, och hur organisationen startades upp under 80-talet då man hjälpte fångar för att sedan gå över till att hjälpa fångarnas barn. New Life Mission har idag barnhem, driver undervisning och är verksamma inom socialt arbete med kvinnor i slummen.
Eleverna har varit delaktiga i detta arbete och fått se verksamheten i sin helhet. Allt från undervisning till arbetet med Masaierna i Mashuru.
– Vi fick följa med socialarbetaren Virginia när hon besökte två kvinnor i slummen, berättar Lisa Ranebrand.
Mötet satte spår och för Ellen och Lisa blev detta en ögonöppnare när det kom till levnadsvillkoren för människorna i slummen. Större delen av den arbetsplatsförlagda tiden lades på barnen på barnhemmet.

När eleverna kom ner till barnhemmet fick de vara med vid invigningen av den nya poolen där Rikard och Colin spenderade mycket tid med att lära barnen att simma. Även Lisa och Ellen bedrev simskola med flickorna även om det blev mindre än vad de hade tänkt sig.
– Det vi upplevde som typiskt svenskt sommarväder tyckte barnen att det var alldeles för kallt för att bada, berättar Ellen.
– Men de flesta av barnen lärde sig att simma även om det var så kort tid som de var med och kunde lära ut, säger Rikard Ljung.
Rickard berättar även om svårigheterna med att lära ut när man inte talar samma språk, vilket innebar att han tydligt fick kommunicera genom kroppsspråket.

Veckorna var intensiva och spännande och eleverna hann både uppleva och göra mycket. Ellen och Lisa höll i skapande verkstad som var en del av deras gymnasiearbetet. Det blev mycket uppskattat och en liten barnaskara växte sig stor och kreativiteten fick flöda.

Eleverna fick frågan av Kikki Hagström, som är fadderansvarig för New Life Mission, om resan kändes meningsfull så rådde det ingen tvekan om att eleverna tyckte att det var en nyttig erfarenhet.
– Jag hade gärna åkt tillbaka! När man möts av så positiva barn, så får man energi att verkligen göra sitt bästa, säger Colin Wirf.
Eleverna lyfte även att resan gav dem en tankeställare om hur man själv lever. De berättade även om känslan att få uppleva hur det är att inte tillhöra normen och hur detta är något de tar hem och förvaltar i det sätt de bemöter människor som kommer nya till Sverige.