De är månadens UF-företag

Fyra Årstider UF är UF-företaget som drivs av eleverna på det fyråriga programmet för handel, administration och varuhantering. I slutet av januari fick eleverna veta att de blivit månadens UF-företag, en utnämnelse de är väldigt glada över.

Entreprenörskap - en utvecklande kurs

Det är onsdag och lektionerna är i full gång på det fyråriga programmet för handel, administration och varuhantering. Eleverna läser kursen Entreprenörskap och i denna kurs får eleverna lära sig allt om att starta och driva ett företag, och enligt eleverna en väldigt uppskattad kurs.
– Jag känner att jag lärt mig jättemycket i den här kursen! Jag har fått bättre självförtroende och så känner jag att jag lärt mig så mycket om service och bemötande, berättar Jessica Kjellström.
De andra eleverna håller med och Albin Mulamuratovic berättar att det kan vara bra att få öva på att sälja om han någon gång i framtiden skulle få jobb i en affär.
– Då är det bra att få öva. Det är kul att sälja! säger Albin.
Även lärarna ser många fördelar med att arbeta med kursen Entreprenörskap.
– Här får eleverna lära sig att jobba i grupp och hjälpas åt, berättar Karin Lindwall som undervisar på programmet.
Karin berättar även att eleverna har samarbetat med elever som läser samma program men på andra orter, vilket gett ett meningsfullt utbyte.
– Tanken var att vi skulle träffa elever som går Njudungsgymnasiet i Vetlanda, men nu har det blivit via webben istället, säger Karin.
Hon berättar att eleverna genom att möta eleverna från Njudungsgymnasiet kunna utbyta idéer och inspirera varandra, och så har det varit roligt dessutom.

Månadens UF-företag

Det var i slutet av januari som eleverna fick veta att deras UF-företag Fyra Årstider UF blivit utsedd till månadens UF-företag av organisationen Ung Företagsamhet i Jönköping. Enligt Alma Runström på Jönköpingskontoret fick Fyra Årstider den ärofyllda titeln för att de sticker ut på sociala medier och gör att bra jobb kring sin marknadsföring och nog gör eleverna ett riktigt bra jobb! Med sina hembakade kex och kakor, hemgjorda sylt och små inredningsdetaljer har de drivit ett framgångsrikt UF-företag. En orsak till framgången utöver elevernas flit, tror de beror på den fina rådgivning som de har fått av Maja Lundmark på Tranås United och Alma Runström från Ung Företagsamhet.
– Maja har hjälpt oss att ta fram vår fina banderoll och ettiketter och Alma har kommit till oss och skjutsat igång oss med lite inspiration, berättar Märtha Andersson som undervisar på Programmet för handel, administration och varuhantering.
– Ja, Alma är så inspirerande! säger Jessica Kjelsström.

En morot för att lyckas

Att hitta bra motivation är en viktig del i att kunna lyckas. Med den vinst som de tjänat ihop har eleverna fått möjlighet att sätta guldkant på skolgången.
– Målet för eleverna är att tjäna ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna göra något roligt tillsammans, berättar Märtha.
Eleverna på programmet har drivit företaget under fler år än det vanliga UF-året och har kunnat göra många roliga saker med de pengar som de tjänat ihop.
– Vi har till exempel åkt till Stockholm, varit på Kolmården, berättar Jessica.
Elmedin Gulijaj som är inne på sitt första år i Fyra Årstider hoppas på att kunna åka till Jönköpings badhus med de pengar som de tjänar. Med tanke på de rådande restriktioner är det svårt att göra upp planer för kommande utflykt, utan det får vänta till senare på terminen.

Här kan du läsa mer om Programmet för handel, administration och varuhantering!