Daniel tilldelas Andrew Petersons stipendium

I dagarna blev det klart att Daniel Andersson från Ydre tilldelas Andrew Petersons stipendium värt 20 000 kr. Pengarna ska ta honom till Fairfield i USA där han får resa i utvandrarna Andrew Petersons och Peter Cassels fotspår.

– Hjärtat kunde inte sluta slå, utbrister Daniel Andersson på frågan om hur det kändes när han fick beskedet om att han tilldelats Andrew Petersons Stipendium som möjliggör en resa till Fairfield i USA där han ska få lära sig mer om svenskarna som utvandrade från Sverige.

Det var när Daniels mentor, Jeanette Wilhemsson Vågh såg en artikel i Tranås Tidning om att Ydrebor mellan 18 och 25 hade chans till ett USA-stipendium som Daniel fick nys om denna möjlighet. Jeanette hade tipsat sina mentorselever som är bosatta i Ydre om detta stipendium. Daniel nappade direkt och skrev ett ansökningsbrev så fort han kom hem. Där fick han berätta varför han intresserade sig för svenska emigranter som reste till Amerika och varför just han skulle passa att få åka som representant.
– Det som fascinerar mig med svensk emigranthistoria är det faktum att människorna övergav allt de hade hemma för att börja på nytt i en helt ny värld. Man funderar ju om det är något som man själv skulle klara av att göra, berättar Daniel.
Daniel Andersson kommer själv från en bondesläkt, så han känner att det är lätt att sätta sig in i känslan att överge något som så många kämpat för, men till skillnad från emigranterna i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet så blir det inte svårt för Daniel att återvända när han ger sig av för att studera vidare.

I sommar reser Daniel tillsammans med den person som tilldelats Kindas stipendium till Fairfield där han möts upp av förra årets amerikanska stipendiater. Under cirka tio dagar kommer han att få bo hos minst två familjer och resa i utvandrarnas fotspår. Det innebär nu att Daniel får läsa in sig på Andrew Peterson och svensk emigranthistoria, så han kan ta in resan till fullo.
– Tanken är att jag ska prata om min resa vid Amerikaveckan i sommar, berättar Daniel Andersson.
Mest ser han fram emot att få uppleva Fairfield och att få träffa nya människor.