Biblioteket firar 15 år

Skolans ljusa och fina bibliotek har i år funnits i 15 år. Där finns det så klart böcker men också andra saker att tillgå under studietiden. Här träffas både elever i samtal med varandra eller i handledningssyfte med lärare.

När Holavedsgymnasiets skolbibliotek slog upp portarna så var det Marie Björklund som var den som fanns med från start. Hon var den drivande kraften i arbetet med att bygga biblioteket och har dagsläget så finns även Jessica Hedrén-Östh och Lasse Johansson på plats för att hjälpa till i biblioteket.

På biblioteket hittar du 200 studieplatser, 4 grupprum, en tyst läsesal, en studiehall för enskilt arbete och 39 datorer finns tillgänliga för att underlätta under elevernas studier. Här kan man låna sina läroböcker, få tips på läsvärda böcker och få hjälp med informationssökning.
–Det finns 35 000 böcker här i biblioteket, informerar Marie. Men det finns också 4 dagstidningar och cirka 60 tidsskrifter som eleverna kan ta del av. Vi kämpar för att hålla en aktuell standard där eleven ska hitta svar på de frågor som de kan tänkas ha under sin studietid.

Bibliotekets lokaler är fräscha och de stora takfönsterna skapar ett vackert ljusinsläpp som gör att himlen känns väldigt nära. Det finns en positiv stämning i luften på biblioteket och denna miljö skapar bra förutsättningar för studiero. Marie ser positivt på bokens framtid och ser fördelar med digitaliseringen i kombination under elevernas studietid.
–Eleverna använder sina datorer och telefoner för informationssökning tillsammans med all den information som vi erbjuder på biblioteket. Jag tror att det alltid kommer finnas en glädje i att läsa en bok!

Födelsedagen firades tillsammans med elever och lärare och nyheter beställs till bokhyllorna dagligen. Om man är osäker på vad man ska välja så finns hjälp att få. Det som startade med en dröm är nu en stor tillgång för alla på skolan.

Vad läser du som själv arbetar på ett bibliotek?

Jessica tipsar om "Boken om Kim Wall när orden tar slut". Detta är hennes föräldrars, Ingrids och Joachims, berättelse – om sorgen att förlora sitt barn, men framför allt om Kim, hennes kall och oförglömliga gärning. Boken är en gestaltning av Kim som en engagerad och viljestark kvinna. En gripande berättelse om vem hon var och vad som hände. Läsvärd enligt Jessica.

Lasse tipsar om "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå"skriven av Jack Werner. Den ifrågasätter vad internet gör med vår verklighetsuppfattning. Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen. En intressant bok att läsa enligt Lasse.

Marie tipsar om Ædnan skriven av Linnea Axelsson, vinnare av Augustpriset 2018 som årets skönlitterära bok. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet ÆDNAN berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.Bokens tjocklek kan, vid en första anblick, skrämmas men när man öppnar den så finns där korta textrader på varje blad. En mycket intressant och läsvärd historia som rekommenderas av Marie.