ATEA Betong och Design UF tävlar i E-week

ATEA Betong och Design UF, som drivs av Annie, Eleonora, Tindra och Alice är i full gång och är nu i en intensiv fas av företagets årscykel. Igår tävlade de om att bli årets UF-hantverk, årets UF-produkt och även årets UF-säljare.

De vill skapa saker som de själva gillar

Annie Gado, Tindra Beurling och Alice Gyllenhammar som går Ekonomiprogrammet slog ihop sig med Eleonora Leander som går på Naturvetenskapsprogrammet i kursen Entreprenörskap för att starta ett gemensamt företag. Efter en del huvudbry kom de fram till att de skulle starta ett företag där de producerar och säljer inredningsdetaljer i betong och detta blev ATEA Betong och Design UF.
– Alice och Tindra kom på idén om att arbeta med betong. De ville skapa något som de själva tyckte var snyggt, berättar Annie Gado.
Både Annie och Eleonora tyckte att idén lät bra.
– Det känns som om betong ligger rätt i tiden så vi tyckte nog alla att det var bra, förklarar Eleonora.

Problemlösning stod i fokus

Det blev ett intensivt arbete när de skulle komma igång med produktionen och de märkte snart att det inte var helt enkelt. Vilka formar skulle de använda och hur skulle de utformas var frågor som eleverna brottades med. Till slut landade de i att använda silikonformar, vilket gjorde produktionen lättare. De började med ljusstakar men utvecklade idén och skapade sedan även vaser som man kan stoppa torkade blommor i.
– Även om det här är en småskalig produktion så tycker jag att man kan få en inblick i hur det fungerar med en produktion och man kan föreställa sig hur det går till om det skulle göras med en större volym, berättar Eleonora.
Annie håller med och säger att de har fått lära sig mycket under den här kursen. Framför allt har de lärt sig mycket om att arbeta med en produkt för att utveckla och förbättra den.
– Vi kom fram till att vi behövde sätta filt under våra ljusstakar och vaser för att de inte ska skada ytan på det man ställer prydnaderna på, förklarar Annie.

Ett gott samarbete är A och O

Det är inte bara produktutvecklingen som stått i centrum för saker som de har fått med sig som erfarenhet. Vikten av ett bra samarbete och att arbeta i grupp är något som har blivit tydligt för Annie, Eleonora, Tindra och Alice.
– En bra kommunikation är väldigt viktigt om ett grupparbete ska fungera, konstaterar Annie och Eleonora håller med.
Även de mer kreativa lösningarna är något som eleverna tar med sig från det här projektet.
– Ja, vi har behövt vara kreativa och tänka utanför boxen för att få till det bra, säger Eleonora.

Tävlar i Ung Företagsamhets E-week

I torsdags när E-week (Ung Företagsamhets digitala UF-mässa) körde igång fanns ATEA Betong och Design UF på plats för att tävla om årets UF-hantverk och årets UF-produkt. Under torsdagen fick de pitcha sin idé och Tindra Beurling som även är nominerad till årets UF-säljare fick fem minuter att sälja in företagets produkter till juryn.
– Det gick fort så jag hann inte tänka så mycket, men det kändes bra, berättar Tindra.
En av jurymedlemmarna konstaterade att deras betongvas var något som kunde passa som present till hans pappa och där tog Tindra en snabb vändning där hon meddelade att hon även hade något för jurymedlemmen och presenterade ljusstaken.

På torsdag den 18:e mars kommer vinnarna att meddelas. Vi får hålla tummarna för ATEA Betong och Design UF!