Elias Lingmerth beskriver klassens stol

Årskurs nior presenterade sina tävlingsbidrag på HV

Ängarydsskolans årskurs nior var först ut att presentera sina tävlingsbidrag i tävlingen Årets Designrookie. Juryn, bestående av representanter från möbeltillverkarna gav sina synpunkter om hur eleverna kan jobba vidare.

Under onsdagen välkomnades eleverna i årskurs nio från Ängarydsskolan till Hantverksprogrammet på Holavedsgymnasiet för att presentera sitt bidrag i Årets Designrookie-tävling. I Hantverksprogrammets lokaler väntade även representanter för möbeltillverkarna i Tranås. Christer Jonsson från Materia, Annie Waldemarsson och Alexander Persson från Nordic Design Care fanns på plats för att lyssna till elevernas presentationer och ge tips och råd om hur elverna kan jobba vidare med sin egendesignade stol.
   – Det har varit jättespännande att se hur eleverna tänkt kring uppgiften, berättar Annie Waldemarsson.
   Alexander Persson och Christer Jonsson håller med och berömmer konceptet som Möbelklustret arbetat fram för att skapa en ögonöppnare för möbeldesign.
   – Det är fantastisk chans för eleverna att få vara med och tävla och sen även åka upp till Stockholm för att vara med på Möbelmässan, säger Christer Jonsson.

Under höstterminen har eleverna fått måla skisser, skriva produktbeskrivningar och framför allt samarbeta för att lyfta fram gemensamma idéer. Eleverna själva är mycket nöjda över projektet och allt vad det inneburit. Livia Heiman och Elias Lingmerth berättar att projektet varit riktigt spännande.
   – Det har varit helt fantastiskt att få skapa en stol från grunden, säger Elias Lingmerth.
   Elevernas presentationer togs väl emot av juryn. Där fick eleverna berätta om hur de resonerat kring sin designade stol och hur de motiverat inte bara formen utan även de tänkta materialen. Jurymedlemmarna kom sedan förslag på hur de kan förbättra sin design för att det ska bli en välfungerande möbel.
   – Det är roligt att få träffa personer som verkligen kan det här, så man får hjälp att förbättra vår stol, förklarar Livia Heiman.

Nästa vecka kommer eleverna i årskurs nio på Junkaremålsskolan komma till Holavedsgymnasiet för att få samma chans som Ängarydseleverna. Efter sina presentationer har nu eleverna chans att förbättra sin design innan de lämnar över sin prototyp till eleverna på Hantverksprogrammet, där hantverkseleverna får göra produktskisser som sedan går vidare till produktion.

Vill du läsa mer om Hantverksprogrammet? Tryck här!

Christer Jonssonfrån Materia, Annie Waldemarsson och Alxander Persson från Nordic Design Care ger eleverna feedback

Elias Lingmerth och Livia Heiman tycker att det varit väldigt kul att få presentera sitt bidrag