foto: Milou Areland

Årets vinnare fick alla rätt

Elever över hela Sverige tävlar i den internationella Kängurutävlingen och i år vann Johan Kvist från Teknikprogrammet samt Julia Klint från Naturvetenskapliga programmet .

Den 22 mars i år gick Kängurutävlingen av stapeln. Tävlingen är en internationell matematiktävling som startade 1994 där elever från Sverige deltog första gången 1999. Skolelever i alla åldrar får chansen att tävla i matematik och tävlingen är en av världens största matematiktävlingar. Cirka sex och en halv miljon elever från 60 olika länder skriver provet denna dag.

Alla skolor i Tranås kommun deltar och alla årskurser gör provet på sin nivå. Med bara papper, penna och hjärnkapacitet fick eleverna försöka lösa klurigheterna. Frågorna som eleverna ställs inför är inte renodlade räknefrågor utan har fokus på matematiska idéer och begrepp.

Johan och Julia fick båda full pott på årets prov (96p) och tyckte att det kändes lätt att genomföra.
–De flesta har svårt att hinna göra alla uppgifter på den utsatta tiden men när jag kollade på klockan efter sista uppgiften så hade jag tjugo minuter kvar så det kändes bra, säger Johan.

Båda var mycket glada för vinsten och nu väntar en prisutdelning som sgenomförs på Sveriges nationaldag där vinnaren i varje årskurs, från årskurs 3 till gymnasieårskurs 3, får ett presentkort på Svensk handel i Tranås.

Vi säger stort grattis till vinsten och en stor eloge till alla rätt!

Läs mer om tävlingen här!