APL ledde till sommarjobb

Onsdagen innan långhelgen blev sista dagen på APL-perioden för eleverna som går andra året på yrkesprogrammen. För många av eleverna på Handels- och administrationsprogrammet blev det ett avslut med löfte om fortsättning.

Det är förmiddag och inne på Circle-K har Masoud Arazgani en paus. Melisa Muratovic som är Assistant Store Manager säger att hon ska hämta Musse. När Masoud kommer berättar har att han har haft en väldigt lärorik APL-period (arbetsplats förlagd lärandeperiod).
– Jag kände att första dagen var överväldigande och jag var rädd att jag inte skulle klara det, för det var så mycket att lära sig, berättar Masoud.
Trots att han var rädd att det skulle bli svårt hade han så bra hjälp av både handledare och kollegor.
– Min handledare och mina kollegor har varit väldigt hjälpsamma så jag har lärt mig jättemycket och samtidigat haft kul tillsammans med dem, säger Masoud.
Det är inte bara Masoud som varit nöjd med kollegorna utan även Melisa uttrycker att det har gått bra att samarbeta med Masoud, så pass bra att han välkomnas tillbaka efter skolavslutningen för att jobba extra.
–Det märks när vi får elever som har viljan att jobba och lära sig, vilket också lönar sig, berättar Melisa Muratovic som själv gått Handels- och administrationsprogrammet.

Melisa tog studenten 2016 och började jobba på Cirkle-K. Hon trivdes bra och när hon fick chansen att fortbilda sig så var hon inte sen att ta chansen att utbilda sig till assistant store manager.
– Våra lärare pratade mycket om att det finns många chanser att klättra inom branschen och att kunna utbilda sig ytterligare. Jag trodde aldrig själv att jag skulle göra det, men nu är jag glad att jag gjorde det. Bara viljan finns så kan man komma långt, säger Melisa.
Masoud håller med om att det är viktigt att visa framfötterna, vilket är något han har jobbat hårt på. Tidigare har han gjort APL på Lekis där han även nu hoppar in extra.
–Jag älskar att arbeta med människor, så Handels- och administrationsprogrammet passar mig bra, säger Masoud Arazgani.

Läraren Anette Wissing står framför en disk, bakom står handledaren Fredrik tillsammans med Elin Andersson

Anette Wissing besöker Fredrik och Elin på Fotoshoppen för ett trepartssamtal Foto: Anita Berlin

På Fotoshoppen gör Elin Andersson sin sista dag på APL-perioden. På plats finns även Elins lärare Anette Wissing för att trepartssamtal. Det innebär att elev sitter ner tillsammans med lärare och handledare för att prata om hur det har gått på arbetsplatsen. Anette och Elin har pratat om den målsättning som Elin satte för sin APL.
- Målet var att få ett sommarjobb och det har jag fått! berättar Elin Andersson.
Elin klarade sin målsättning och mer därtill. Hon berättar att APL-perioden har varit givande och att hon har utvecklats mycket som säljare. Elin känner sig nöjd med programmvalet och känner att hon har fått chans att utvecklas som person under de två år som hon har gått på Handels- och administrationsprogrammet.
- Härom veckan var jag på tåget och mitt kort fungerade inte, så jag gick till tågvärden och förklarade att kortet inte fungerade. Hade det varit för ett år sen så hade jag inte vågat ta plats och förklara mitt problem, berättar Elin.

Zabina Hanzen står bakom disken på Lekis och hjälper en flicka som vill köpa leksaker

Zabina känner att hon har utvecklats mycket under sin arbetsplatsförlagda period. Nu är hon mer självsäker och känner sig bekväm att ta kunder. Foto: Anita Berlin

Även Zabina Hanzen, som gör sin APL på Lekis, berättar att val av gymnasieprogram gjort att hon utvecklats mycket på det personliga planet.
- Jag känner mig trygg att träffa nya människor och det är inget konstigt att ta emot kunder, säger Zabina.
Zabina tycker att det är kul att få komma ut på det arbetsplatsförlagda lärplatsen och gillar att få chansen att komma ut i arbetslivet. Här känner hon att hon får komplettera det hon lärt sig i skolan.
- Eftersom det är en liten affär har jag mer möjlighet att hjälpa Zabina med sånt som hon behöver öva, säger Camilla Almén, som är Zabinas handledare på Lekis.
Camilla tycker att Zabina har utvecklats mycket och ser fram emot att få jobba med Zabina då hon kommer att sommarjobba på Lekis i år.
- Min målsättning för denna APL-period var att få sommarjobb, så det känns kul att det blev så, säger Zabina Hanzen.

Vill du läsa mer om Handels- och administrationsprogrammet?