"Alla på snö" satte rekord

Veckan avslutades med ett rekordantal i Asbys fina nedfarter. I fredags fick ca 100 barn från Junkaremålsskolan och Norrskolan möjligheten att lära sig att åka skidor. Alla ledare är elever från Barn- och fritidsprogrammet.

En bitande kyla och väl preparerade nedfarter skapade härliga förutsättningar för årets "Alla på snö". För sjunde året i rad samarbetar Holavedsgymnasiet, Asby Alpina, OK64 och Jockes Alpina för att ge barnen i årskurs fyra en härlig dag i Asby backe. För att klara av uppdraget har eleverna som går i årskurs 2 på Barn- och fritidsprogrammet fått en dag där Svenska Skidförbundet försett dem med en ledarskapsutbildning när det kommer till skidskoleaktiviteter. Under den avslutande dagen av projektet "Alla På Snö" fanns Norrskolan och Junkaremålsskolan på plats. Eleverna från Holavedsgymnasiet lärde ut skidåkning och barnen fick välja svårighetsgrad beroende på tidigare erfarenhet. Det fanns även möjlighet att testa på längdskidåkning där man också fick en medalj.

Eleverna på Barn- och fritidsprogrammet har planerat upp hur dagarna ska se ut och alla barn delas in i grupper utifrån hur mycket de har åkt tidigare. En stor utmaning för de barn som aldrig har åkt tidigare och ett väldigt uppskattat inslag i barnens schema. I år så har även vädrets makter visat sig från sin bästa sida och gjort att underlagets förutsättningar är perfekta. Lagom kallt och tillräckligt med snö för att använda alla nedfarter i Asby.

Adrian Ekman som går andra året på BF berättar att han själv försöker bli bättre på att åka skidor och glädjen att lära barnen åka:
–Det är kul att se barnens utveckling. Från att de aldrig har åkt tidigare till att de tar sig nedför backen själva. Det är härligt att vara utomhus och roligt att möta alla glada barn, berättar Adrian som ser möjligheten att själv bli bättre på skidor med hjälp av sina klasskamrater.

Alla ledare gav ständigt glada tillrop till barnen i både lift och backe. Allt för att motivera och stärka barnen när de kämpade med att lösa utförsåkningens gåta. Elever från årskurs 3 fanns också på plats för att hjälpa till under dagen.

–Det har gått jättebra hela veckan och alla elever har varit fantastiska ledare för barnen. Så roligt att se så många glada barn på skidor. Idag är sista dagen och alla tycker att det är så roligt, säger Christina Persson Golander som är en av lärarna på Barn- och fritisprogrammet.

Med stort engagemang visade ledarna hur man ska svänga och bromsa. Barnen fick också lära sig ta liften för att komma upp i backen. Allt detta från leende ledare som alla var nöjda med en veckas studietid utomhus på skidor.

foto: Milou Areland

Vill du veta mer om Barn- och fritidsprogrammet? LÄS MER HÄR!

Samling efter en dag på skidor.

Abdirisak Fanah hjälpte barnen att komma ur liften på ett säkert sätt.

Fiddeli, Ebba, Egon och Edwin från årskurs 3 fanns också på plats i backen.

Johanna, My och Adrian står redo att hjälpa barnen i backen.

Barnen fick även testa på längdåkning där medalj delades ut vid målgång.